Gegroet, beste Slager der ingangsexamen, Ridder op queeste naar vertier en vriend en collega in spe,

Wanneer je op deze pagina beland bent, ben je geslaagd voor je ingangsexamen, heb je die grote stap naar den Unief gezet en ben je met veel goede moed, passie en lust aan je opleiding Geneeskunde begonnen! Proficiat!

Echter je meest belangrijk beslissing voor de komende 6 jaar moet nog gemaakt worden! Laat ik me dopen?
Zonder twijfel ben je reeds duizend keer overvallen met de vraag "Ga je je laten dopen?". Moest je van niet beter weten, je zou denken dat het de favoriete openingszin is van geneeskunde studenten. Sommige mensen zijn overtuigd van wel, anderen van niet, anderen weten het niet, anderen mogen niet, ... Wel laat me hier alle uitleg geven die er te geven valt! Na het lezen van dit stuk proza, ligt de bal volledig in jouw kamp. Opgelet: CP durft wel al eens vals spelen door op jou in te praten. Het is voor je eigen goed! Je zal ons later dankbaar zijn!

STUDENTENDOOP IS

… georganiseerd door de Schachtentemmer, mezelf, Fabian Hendricx
(i.s.m. CP en alle doopmeesters van de VGK).


… een traditie
die meerdere decennia teruggaat: tot in de tijd van mensen die nu al overleden zijn (lang dus). Doop is steeds een groepsbindend gebeuren geweest waarin de feut wordt welkom geheten tot de corona. Deze corona was steeds gebaseerd op gemeenschappelijke kenmerken waardoor de schachten en commilitones zich verbonden voelden: in ons geval onze geneeskunde studies en toekomstige professionele collegialiteit als arts.

… officieel gereglementeerd. De doop van VGK is reeds enkele jaren gereglementeerd volgens het Doopdecreet. Een officieel regelgeving opgesteld door FK Gent, Universiteit Gent en stad Gent in samenwerking en goedkeuring van ondertekenende kringen. Dit decreet is een verzameling van afspraken en regels omtrent het doopgebeuren met als primaire doel de fysieke en mentale gezondheid van de schacht te beschermen. De VGK houdt zich voor de volle 100% aan dit doopdecreet. Meer nog, de VGK heeft een uitbreiding op dit decreet, om de veiligheid en gezondheid van schachten in nog verdere mate te waarborgen. Het decreet en VGK addendum zijn verplicht te ondertekenen door elke doopmeester en zijn ernstig gesanctioneerd bij overtreding. De schachtentemmer, andere leden van het cantus praesidium en het Faculteiten Konvent zien hier zeer streng op toe. Doop is en moet een veilig en aangenaam gebeuren zijn. Dit decreet en addendum kunnen nagelezen worden via de website (www.vgk.be / www.fkgent.be)

… Alcoholvrij! Je leest het goed. Het is ten strengste verboden schachten alcohol te geven tijdens doop (dit met logische uitzondering van doopcantus). Schachten mogen alcohol drinken indien aangeboden door een meester, maar nooit verplicht. Bovendien is het verboden als meester je schacht te veel te laten drinken. Meesters mogen ook zelf niet onder invloed dopen! Dit i.k.v. veiligheid.

… Je toegangsticket tot cantussen. Voor zij die niet aanwezig waren op initiatiecantus zal ik het hier eens op een heel mooie manier samenvatten. Cantus: Een gezapig en amiabel samenzijn van koorknapen, drinkebroeders en leutigaards (incl. vrouwelijke analogen) waarbij menig traditionele liederen gescandeerd worden met bijhorende linedancing, drankjes en al dan niet versnaperingen. Voor meer info: zie het rubriekje “cantus" ;)

… een ritueel waarin je kennis maakt met de normen en waarden van je vereniging. De waarden van een schacht worden dan ook hoog in het vaandel gedragen tijdens doop: eerlijkheid, loyaliteit, solidariteit, vriendschap. *** ik krijg de tranen al in mijn ogen bij het horen van deze woorden *** Kortom, waarden die je maken tot een goed persoon los van politieke voorkeur, seksuele geaardheid of lievelingsdier. Binnen de VGK staat recht van vrije meningsuiting buiten kijf. Er zijn dan ook geen exclusie criteria en iedereen is van harte welkom.

… een teambuildingsweek waarin je banden smeed die eeuwig standhouden. De gemeenschappelijke ervaring van doop doorstaan te hebben schept een unieke band tussen commilitones. Er ontstaan koppels, hechte vriendengroepen, zakenrelaties, connecties, … Op elke dienst zal je wel ergens een dokter tegenkomen die destijds ook gedoopt is geweest. Zelfs enkele van onze proffen waren destijds commilitones. Zie het als de scouts, supporters van een voetbalclub of alumni van hetzelfde middelbaar: hoe je het ook draait of keert, dat schept een unieke band.

… “ De schoonste tijd van u leven" – Zoals de mama en bomma ettelijke keren hebben herhaald. Menig opa, oma, mama, papa en dan vooral die zatte nonkels, kijken nog met zeer veel genoegen terug naar hun studententijd. En toen was dopen legio. “'t is dan dat ge't moet doen, want erna zit ge vast tot u pensioen" !

… een proces waarin je jezelf tegenkomt. Geen nut om rond te pot te draaien: doop is met momenten zwaar. True. Doop is fantastisch! Maar soms zwaar. Laat je hier niet door afschrikken: doop is nooit té zwaar. Doopmeesters zijn geen wrede beesten belust op bloed, tetten en vernedering. Doopmeesters zijn er om je grenzen te verleggen. Echter zullen er nooit zaken van je gevraagd worden die illegaal of zeer mensonterend zijn bv. naaktheid, zaken met uitwerpelen, comazuipen. Je doopmeesters zijn ook mensen en studenten. Doopmeesters zijn er om je te helpen jezelf te ontplooien. Maar bovenal, doopmeesters zijn er vóór jou, hoe stoer ze zich ook voordoen. Doop is niet enkel een ritueel om in de kring te komen, maar zeker en vast ook een ritueel om jezelf te testen, extra unieke ervaring op te doen,…

The logical next step after high school.

… Voor mensen zonder vrienden FAKE NEWS. Moest dat echt het geval zijn, dan zou de VGK maar een saaie bedoening zijn vrees ik. En dat zijn we niet! Natuurlijk is een van de grote aspecten van Doop, het toetreden tot een corona en dus het maken van veel nieuwe vrienden. Sommigen vinden er hun partner, anderen hun soulmate, brother from another mother, sister from another mister… anderen vinden er een zeer warme en leuke groep mensen waarvan ze zeer blij zijn deel uit te maken. Dus ja, je maakt nieuwe vrienden! Wil dat zeggen dat je geen vrienden had ervoor? … inderdaad.

… Een mysterie. Doop wordt de laatste jaren redelijk negatief benaderd vanuit vele hoeken. De wildste Cowboy, horror en drama verhalen doen de ronde. Als je goed genoeg luistert kan je soms zelf een verhaal horen waarin magie wordt uitgeoefened :o Luister a.u.b. niet te veel naar die wildemansverhalen. Maak liever je eigen verhaal. Er zijn maar 4 mensen (het cantus praesidium) die je 100% mag geloven als het gaat om Doop: Mezelf (Schachtentemmer), Bert (Zedenmeester), Cel (Cantor) en Joran (Praeses). Van al de rest ben je nooit zeker, en vele gedoopten zullen je foefjes wijsmaken. Er bestaat nu eenmaal zoiets als “doopgeheim" waardoor ze eigenlijk nooit de waarheid mogen spreken over doop. Vele non gedoopten zullen je ook afraden het te doen… MAKE YOUR OWN INFORMED DECISION! En kom eens met ons praten ;)


JA MAAR, IK MAG NIET

… van de mama en / of papa. Eerlijk gezegd kan je het hen niet kwalijk nemen. De verhalen die naar buiten komen over Doop de dag van vadaag zijn niet van de mooiste (Dank u, media, FAKE NEWS!). Het is dan ook 100% normaal dat je ouders niet zo happig zijn. Dit verstaan wij als kring ook. Daarom dat wij steeds zo flexibel mogelijk zijn (en vnl. zeer inventief) om jou toch de mogelijkheid te bieden deel te nemen aan Doop.

Zit je op kot? Dan is het grootste probleem al verholpen. Dan komt het erop aan het niet zichtbaar te maken dat je gedoopt bent. Vele studenten gingen je in dit scenario vooraf, en we hebben zo onze trucen. Dus dat probleem is opgelost! Zit je niet op kot? Dan zoeken we een individueel gemaakte oplossing in zoverre dat mogelijk is.

AANRADER: Kom naar inschrijving en laat je inschrijven! Na inschrijving en vóór Doop vindt de schachtenrolling plaats. Veel details kunnen we niet geven, maar dit heeft twee doelen: 1. De schachten beter leren kennen; 2. De ouders vertrouwen inboezemen. Dit is geenszins een gebeuren in de trend van Doop. Zoals vermeld hierboven begrijpen wij de terughoudenheid van je ouders en willen wij hen genoeg vertrouwen laten krijgen om jou toch te laten deelnemen!

… Van de dokter. Medische uitzonderingen zijn de regel tijdens doop! Elk jaar zijn er vele medische problemen. Van allergieën, tot rug-en knieproblemen, tot epilepsie… We hebben bijna alles al gezien. Hier wordt voor de volle 100% rekening met gehouden! Indien je behandelend arts dit wenst, mag hij steeds contact opnemen met mij (contactgegevens moet je dan maar vragen). Veiligheid en gezondheid primeren tijdens doop!


DOOP IS VOOR “BRAKKERS": FAKE NEWS!

Ja, hallo, goedendag, bye, ciaokes, tot de volgende! Moest prof. Coorevits er zijn statistische kunsten eens op botvieren, dan zou hij je kunnen aantonen dat er geen significant verschil is in studieresultaten tussen de populatie gedoopten en niet-gedoopten (P>0,05 !). Iedereen kan natuurlijk wel voorbeelden geven van gedoopten die hun eerste jaar verpestten of die er maar met de hakken over de sloot door zijn. Maar hey, zo zijn er ook veel niet-gedoopten! De groep gedoopten zit ook vol met goed scorende studenten en natuurlijk die enkele straight-19 bollebozen! Net zoals in de groep niet-gedoopten.

Doop is dus niet voor brakkers! Doop is voor iedereen! En je kansen op niet-slagen zijn niet groter als je gedoopt bent! Voor hetzelfde geld ben je niet-gedoopt maar ga je wel elke nacht tot in de vroege uurtjes uit? We studeren allemaal geneeskunde, dus voor iedereen zijn resultaten belangrijk. Ook voor gedoopten. Hoe meer, hoe beter! J En als je ons nog niet gelooft, dan verwijzen wij graag naar gedoopte proffen J

Stel doop dus niet uit tot in je tweede jaar (wanneer je je eerste jaar goed hebt gepresteerd). Maar ga liever direct voor doop en bewijs aan jezelf en je omgeving dat het wel degelijk mogelijk is een goed student te zijn in alle mogelijke aspecten (resultaten, feesten, geëngageerd).


DOOP BUCKETLIST VOOR MEESTERS*

 • Smijt je schachten eens tussen twee matrassen van een trap
 • Sluit je schachten eens op in een koe en geef ze enkel een rietje om door te ademen
 • Zorg ervoor dat je schacht in het ziekenhuis belandt
 • Stuur je schacht er 's nachts alleen op uit in het citadelpark
 • Als je daar dan toch bent, bind hem naakt rond een boom
 • Geef je schachten nooit water om te drinken, enkel varkensbloed!
 • Verkracht je schacht (hé, dat rijmt nog ook!)
 • Laat je schacht eens van een hoge brug springen

CAVE: sarcasme en ironie

DOOP STAPPENPLAN 2017-2018

 • 1.Geloof niets wat je hoort !
 • 2.Kom eens een babbeltje slaan met mij of andere CP leden. Wij zijn steeds te vinden op VGK-activiteiten en Facebook (Ja, ook instagram… #nieuwegeneratie).
 • 3.INITIATIECANTUS 03/10
 • 4.INSCHRIJVING 05/10
  Pak en zak: 10eu, je ID-kaart, een trui, niet je nieuwste galakleed of Boss tuxedo.
 • 5.Ergens tussen 7/10 – 15/10: Schachtenrolling
 • 6.DOOP 16/10 - 19/10


PAK-EN-ZAK DOOP

 • Een hoop humor en goed humeur
 • Je ID-kaart
 • 1 paar reserve outfit
 • GSM (wordt steeds veilig bewaard; smartphone is dus geen probleem).**
 • Kotsleutels (worden in bewaring gegeven bij CP)**
  ** er wordt niet gespeeld met persoonlijke bezittingen van schachten. We zullen dus niet sexten of ongewenst je kot betreden.

Moesten er nog vragen zijn, jullie weten me te vinden!

Voor eeuwig jullie temmer,

Meester Geb Anubis Seth Khepri Amun-ra Min-rE Raharakhis,
a.k.a. Fabian Hendricx
Schachtentemmer VGK 2017-2018

Ut vivat, crescat floreatque VGK !