Cantus

Gegroet commilitones,

Gegroet aspirant-schachten,

Sommigen onder jullie kijken reeds 3 maanden reikhalzend uit naar het summum der studentikoze activiteiten, anderen hebben geen flauw idee wat een cantus daadwerkelijk inhoudt.

Wie al geruchten heeft opgevangen over dit studentikoze zang- en drinkfestijn zal zich waarschijnlijk een avond voorstellen vol bier en licht (tot zwaar) aangeschoten meisjes. Laat ons de waarheid niet verbloemen, voor vele kringen is dit inderdaad een accurate beschrijving van hun liederenavond.

U, als student Geneeskunde krijgt daarentegen de kans uzelf te laten dopen bij de Vlaamse Geneeskundige Kring en toe te treden tot één van de oudste en meest beruchte cantuskringen van Gent. Hier worden vriendschappen gesmeed die zonder moeite de zesjarige opleiding doorstaan, hier worden oud-praesidiumleden en proseniores op de gepaste manier gehuldigd bij het binnenkomen van de zaal, hier worden liederen gezongen die generaties artsen voor ons gezongen hebben, kortom hier wordt de geschiedenis van de student in ere gehouden. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg, een cantus is een avond van bier, bier, bier en zatte praat en nog eens bier, het is een bijeenkomst van beste vrienden en oude vrienden die het glas heffen en ad fundum drinken om de meest ridicule redenen. Het is een avond vol gelach en vertier, waar de meest bizarre, nooit eerder aanschouwde spektakels worden aangeboden, waar meester en schacht samen drinken en mede door het Stockholmsyndroom beste vrienden worden en waar om de haverklap 'Prosit Senior' wordt gebruld.

Wie later geen spijt wil hebben van een gemiste ervaring moet zeker komen naar de Initiatiecantus en zelf beslissen of hij/zij het in zich heeft om mee te bouwen aan deze oude traditie.

Cantus, it's a lifetime experience! Don't miss it!

Voor de commilitones onder jullie maken we de plechtige gelofte dat wij de liederen als van oudsher zullen zingen, de zever als van oudsher zullen verkopen, de stilte als van oudsher zullen handhaven, de onzedigen als van oudsher zullen straffen en de schachten als van oudsher zullen temmen.

Naar jaarlijkse gewoonte voorziet de Vlaamse Geneeskundige Kring zijn leden van een uitgebreide lijst aan cantus gelegenheden:

- Openingscantus: Een stevige opwarmer van het jaar, niet-gedoopten NIET toegelaten. (Tenzij op verzoek van de schachtentemmer.)

- Initiatiecantus: Kennismaking met het cantusleven, de eerstejaars krijgen hierbij de kans te proeven van het summum van het studentikoze bestaan zoals commilito's dit ervaren. Geen reden om bang te zijn, geen reden om niet te komen.

- Doopcantus: Viering ter einde van de doop en de officiële inwijding van de schachten.

- Herfstcantus: Hoogtepunt van de avond: schachtenkoning en –koninginverkiezing!

- Familiecantus: Neem gerust de ouders mee om hen te tonen wat hun kinderen echt uitsteken in Gent en doop hen onder in het cantusgebeuren der VGK.

- Themacantus: Een cantus om U tegen te zeggen en een thema om door omver geblazen te worden!

- Kies- en ontgroeningscantus: Wie stelt zich dit jaar kandidaat om de zware, doch nobele lasten van het cantuspraesidium op zich te nemen en de officiële ontgroening van de schachten!

- Zwanezang: Afscheid van onze dierbare zesde- en zevendejaars!

We bezoeken ook:

-Beiaardcantus: Andere kringen imponeren terwijl we gezapig pintjes drinken en tonen dat wij het meeste decibels kunnen produceren van alle Facultaire Kringen, dit onder beiaardbegeleiding op het Sint-Baafsplein in openlucht.

Voor de eerste bachelors wordt verwezen naar de pagina 'Doop', waar jullie alle info vinden over hoe toe te treden tot de meest beruchte corona van Gent!