​Cantus & Doop

Beste collega

Uiteraard organiseert de VGK dit jaar terug een doop der VGK. Dit is de uitgesproken kans om je aan te sluiten bij de tofste kring van Gent. De doop geeft je de kans vriendschappen te smeden en banden te vormen voor de rest van het leven. Het is een spontane manier om medegeneeskundestudenten te leren kennen en samen vele onvergetelijke weekends en cantussen te beleven. Deel zijn van VGK Creëert een ongelooflijke vriendengroep gedurende je studententijd en later. Er worden momenten beleefd die we nooit zullen vergeten en herinneringen gemaakt waar we later als arts met een glimlach aan terug zullen denken.

Uiteraard met de controversie van de afgelopen jaren gebeurt deze doop op een verantwoorde manier. Als geneeskundige kring zijn wij dan ook gebonden aan onze faculteit van ugent. Samen met hun is het doopdecreet opgesteld, een document met regels voor een vlot verloop van de doop. Verder worden wij ook geassisteerd door een externe organisatie, het FK, deze zal helpen met controles om zo de doop van verschillende faculteitgebonden kringen binnen gepaste grenzen te houden. Dit decreet en addendum kunnen nagelezen worden via de website.

Doop is (tot menige ongeïnformeerde mensen hun verbazing) alcoholvrij op uitzondering van doopcantus na. Dit betekent dat schachten nooit mogen verplicht worden om te drinken en enkel op eigen initiatief drank wordt gegeven. Eveneens is het verboden om als doopmeester tijdens doop te drinken. Op deze manier wordt de veiligheid van de schachten gewaarborgd.

Wat is doop NIET?

Doop is geen marteling. Het kan nooit een doel zijn van doop  om mensen fysiek of emotioneel te beschadigen. Vandaar dat ik even enkele mythes van onder het stof zal halen:

Nee, ik ga je geen hamster laten opeten. (Gewervelde dieren  zijn niet toegestaan volgens het doopdecreet)

Nee, ik ga je niet naakt een toneeltje laten opvoeren. (Naaktheid is tevens ten strengste verboden)

Nee, je moet je lief niet bedriegen tijdens doop. (Het mag uiteraard altijd, maar wij staan niet in voor de gevolgen #singlelife)

Nee, ik ga je geen schilderij laten schilderen met je eigen uitwerpselen. (Ieuw wie verzint dit zelfs)

Nee, doop is niet voor losers zonder vrienden. Natuurlijk is een van de grote aspecten van doop het maken van talrijke nieuwe vrienden. Doop kan een (nieuw?) lief, een beste vriend, een nieuwe aartsvijand of gewoon een super toffe vriendenbende in je leven brengen. Dus ja, je maakt nieuwe vrienden! Dat betekent uiteraard niet dat je vrienden van vroeger of andere nieuwe vrienden uit de les moet verwaarlozen. (Al heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat VGK-vrienden de beste vrienden zijn, check maar op Pubmed jwz)

Dus laat je vooral niet beïnvloeden door allerlei horrorverhalen die de ronde doen. Als je waarheidsgetrouwe informatie wilt,  kom je best naar mij (Arne), de praeses (Victor), de cantor (Louis) of de zedenmeester (Lars). Verhalen die van andere (al dan niet gedoopte) hoeken komen, moet je best met  een korrel zout nemen. Uiteraard kunnen we nog niet alles uit de doeken doen (wij houden ons namelijk ook aan HET doop geheim), maar we zullen ervoor zorgen dat je een weloverwogen beslissing kan maken.

Waarom zou ik me eigenlijk laten dopen?

  1. Doop is de enige manier om toegelaten te worden tot de 12 cantussen van het VGK op uitzondering van “vriendjes en familie”-cantus en initiatiecantus. Korte schets van wat  cantus is:

“Tafereel van een gezellig samen zijn onder gedoopte vrienden waarbij er liedjes worden gezongen en talrijke liters gerstnat (of andere dorstlessende dranken) gedegusteerd. Af en toe  afgewisseld met een entertainend actje (ookwel strafje in vak termen genoemd). In sommige omstandigheden wordt er zelfs  een hapje voorzien.”

  1. Maar het allerbelangrijkste en wat vooral voor mij van het grootste verschil heeft gemaakt: de vriendschappen. Ik heb echt onvervangbare vriendschappen gesmeed in mijn schachtenjaar. De mensen waarmee ik gedoopt ben, kan ik zonder overdrijven tot mijn beste vrienden rekenen. De gemeenschappelijke ervaring van doop doorstaan te hebben schept een unieke band tussen commilitones. Die band is moeilijk te omschrijven als je het niet zelf geleefd hebt. Het heeft wel iets weg van levenslange vriendschappen van mensen in jeugdbewegingen. Op elke dienst zal je wel ergens een dokter tegenkomen die destijds ook ge doopt is geweest.
  2. Doop is een proces waarin je jezelf tegenkomt. We gaan  er niet over liegen: Doop is bij momenten zwaar. Fantastisch, maar ook fysiek en emotioneel intensief. Laat je hier niet door afschrikken: doop is nooit té zwaar. Doopmeesters zijn ook maar mensen en in dit geval zelfs geneeskunde studenten. Doopmeesters zijn er om je grenzen te helpen verleggen maar nooit om die grenzen te overschrijden.

Problemen?

1) Indien je ouders moeite hebben met de doop, maar je dit toch echt wilt, bekijken we samen hoe we dit kunnen oplossen  (zelfs al zit je niet op kot).

2) Medische problemen (rug- en knieklachten, allergieën,epilepsie, slaapsstoornissen…) vormen geen enkel probleem tijdens de doop. Er wordt hier ten alle tijde rekening mee gehouden.

Aarzel je toch of heb je nog vragen of onzekerheden omtrent de doop, mogen jullie altijd contact op nemen met mij of een van de andere praesidiumleden. Ieder van ons zal jullie met open armen ontvangen. Verder hebben we telkens op maandag onze clubavond in de Karper, allen welkom.

Hopelijk tot snel!!

Jullie temmer,

Arne Dendoncker,

Schachtentemmer 2023-2024

Ut vivat, crescat floreatque VGK

Naar jaarlijkse gewoonte voorziet de Vlaamse Geneeskundige Kring zijn leden van een uitgebreide lijst aan cantus gelegenheden:

Openingscantus
Een stevige opwarmer van het jaar, niet-gedoopten NIET toegelaten. (Tenzij op verzoek van de schachtentemmer.)
Initiatiecantus:
Kennismaking met het cantusleven, de eerstejaars krijgen hierbij de kans te proeven van het summum van het studentikoze bestaan zoals commilito’s dit ervaren. Geen reden om bang te zijn, geen reden om niet te komen.
Doopcantus:
Viering ter einde van de doop en de officiële inwijding van de schachten.
Herfstcantus:
Hoogtepunt van de avond: schachtenkoning en –koninginverkiezing!
Familiecantus:
Neem gerust de ouders mee om hen te tonen wat hun kinderen echt uitsteken in Gent en doop hen onder in het cantusgebeuren der VGK.
Themacantus:
Een cantus om U tegen te zeggen en een thema om door omver geblazen te worden!
Kies- en ontgroeningscantus:
Wie stelt zich dit jaar kandidaat om de zware, doch nobele lasten van het cantuspraesidium op zich te nemen en de officiële ontgroening van de schachten!
Zwanezang:
Afscheid van onze dierbare zesdejaars!
Beiaardcantus:
Andere kringen imponeren terwijl we gezapig pintjes drinken en tonen dat wij het meeste decibels kunnen produceren van alle Facultaire Kringen, dit onder beiaardbegeleiding op het Sint-Baafsplein in openlucht.