​Cantus & Doop

Beste collegae

Doop bij de VGK
Als schachtentemmer sta ik samen met mijn bevallige andere drie CP-leden (cantuspraesidum) en doopmeesters in voor de doop van de VGK. Kort samengevat zullen jullie als feuten aan doop beginnen om er als schacht uit te komen. Om zo vervolgens op het einde van een prachtig schachtenjaar je als volwaardig commilito bij de corona te voegen.

Even een paar woordjes ter verduidelijking, want er doen natuurlijk veel wild verhalen de ronde, waarvan het ene al meer van de pot gerukt is dan het andere. Studentendopen in Gent zijn zeker niet de totale anarchie die sommige mensen doen uitschijnen. Gent heeft al enige tijd een doopdecreet om de fysieke en mentale gezondheid van schachten te garanderen. Alle kringen in Gent moeten dit decreet ook ondertekenen. Sinds kort is daar bovenop een overkoepelend Vlaams doopdecreet gekomenen alls VGK gaan we hier zelfs nog een stapje verder in met een eigen addendum. Tijdens de doop mogen zowel het doopdecreet als ons addendum steeds opgevraagd worden. Bovendien kent iedereen die doopt deze documenten en moet deze ook ondertekenen vooraleer ze mogen dopen. Je kan de decreten en ons addendum steeds nalezen via de website (www.vgk.be/www.fkgent.be).

Een grote zorg is ook vaak alcohol. De doop van VGK is volledig alcoholvrij, met uitzondering van de doopcantus uiteraard. Er mag alcohol worden aangeboden aan de schachten, maar nooit kunnen ze verplicht worden. De doopmeesters zelf mogen ook niet onder invloed dopen.

We organiseren voor doop ook een rolling waarbij we langskomen bij jullie thuis of op kot om jullie al wat beter te leren kennen en eventuele vragen die jullie of je ouders hebben te beantwoorden.

Waarom laten dopen?
Eerst en vooral is doop je toegangsticket tot de legendarische en mysterieuze VGK-cantussen. Voor zij die nog nooit een cantus hebben meegemaakt, klinkt een avond in groep liedjes zingen en pinten (of andere dranken) drinken misschien als een vage boel. Ik kan jullie echter verzekeren dat dit een gigantisch leuke vage boel is met voldoende randanimatie. Aan de eerste bachers die eens willen weten wat een cantus is, raad ik zeker aan om 3/10 naar de initiatiecantus in Café de Salamander te komen.
Doop is voor mij één van de beste beslissingen van mijn leven geweest en het begin van een fantastische studententijd. Ik denk dat ik voor velen spreek als ik zeg dat door doop je vrienden maakt die je blind kan vertrouw vertrouwen, geweldige avonden meemaakt en herinneringen maakt die je nooit zal vergeten. Doop zorgt voor een unieke onderlinge band die moeilijk te vatten is als je er geen deel van uitmaakt. Bovendien is het ook altijd handig om wat oudere jaars te leren kennen.

Tijdens doop leer je jezelf ook beter kennen en verleg je eigen grenzen. Hoe je het ook draait of keert, doop is zwaar met momenten. Het is echter ook een geweldige, onvergetelijke ervaring waar je later ongetwijfeld veel verhalen aan zal overhouden en lachend op zal terugkijken.

Ik mag niet van mijn mama/papa/huiskameel
Ongeruste ouders durven al eens voorkomen. Stel dat je niet mag, maar je toch graag zou willen meedoen aan doop, spreek me dan zeker eens aan en dan vinden we samen wel een oplossing.

Medische problemen
Medische problemen (rug- en knieklachten, allergieën, epilepsie, slaapsstoornissen…) komen vaker voor dan je zou denken en vormen geen enkel probleem tijdens de doop. Alles wordt op voorhand besproken en er wordt hier ten alle tijde rekening mee gehouden. We studeren allemaal geneeskunde, dus in betere handen kan je niet zijn.

Als je nog met vragen of twijfels zit, twijfel dan zeker niet om Cornille, Nick, Ziggy of mij aan te spreken.

Jullie temmer,
Oppermeester Ouroboros,
a.k.a. Oliver,
Ut vivat, crescat floreatque VGK!

CANTUSPRAESIDIUM ‘19-’20

Praeses: Cornille Minnaert
Cantor: Nick Praet
Zedenmeester: Ziggy Hayot
Schachtentemmer: Oliver Knops

Naar jaarlijkse gewoonte voorziet de Vlaamse Geneeskundige Kring zijn leden van een uitgebreide lijst aan cantus gelegenheden:

Openingscantus
Een stevige opwarmer van het jaar, niet-gedoopten NIET toegelaten. (Tenzij op verzoek van de schachtentemmer.)
Initiatiecantus:
Kennismaking met het cantusleven, de eerstejaars krijgen hierbij de kans te proeven van het summum van het studentikoze bestaan zoals commilito’s dit ervaren. Geen reden om bang te zijn, geen reden om niet te komen.
Doopcantus:
Viering ter einde van de doop en de officiële inwijding van de schachten.
Herfstcantus:
Hoogtepunt van de avond: schachtenkoning en –koninginverkiezing!
Familiecantus:
Neem gerust de ouders mee om hen te tonen wat hun kinderen echt uitsteken in Gent en doop hen onder in het cantusgebeuren der VGK.
Themacantus:
Een cantus om U tegen te zeggen en een thema om door omver geblazen te worden!
Kies- en ontgroeningscantus:
Wie stelt zich dit jaar kandidaat om de zware, doch nobele lasten van het cantuspraesidium op zich te nemen en de officiële ontgroening van de schachten!
Zwanezang:
Afscheid van onze dierbare zesdejaars!
Beiaardcantus:
Andere kringen imponeren terwijl we gezapig pintjes drinken en tonen dat wij het meeste decibels kunnen produceren van alle Facultaire Kringen, dit onder beiaardbegeleiding op het Sint-Baafsplein in openlucht.