​Cantus & Doop

Beste collega

Ongetwijfeld zitten jullie nog vol vragen over dat ene mysterieuze aspect waar ik het nog niet over gehad heb: DOOP.  Zonder twijfel ben je reeds duizend keer overvallen met de  vraag “Ga je je laten dopen?”. Op deze vraag is er naar mijn bescheiden mening maar één correct antwoord: een volmondige JA! Gelukkig zijn we niet allemaal dezelfde mensen en verschilt het antwoord op deze vraag wel eens. Sommige mensen  zijn resoluut tegen, andere weten het niet goed en nog andere mogen niet van hun ouders,… Maar om een goede beslissing te maken, dien je ook goed geïnformeerd te worden. In onder staande tekst zal ik proberen om zo een correct mogelijk beeld  van doop te schetsen zonder al zijn geheimen prijs te geven. Hierna is het aan jou om te antwoorden op die typische “Ga je je laten dopen?”

PS Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele overtuigingstechnieken die in real life zullen toegepast worden door het CP of andere commilitones. Wees gerust, je gaat ons later dank baar zijn!

Wat is doop?

Doop is een traditie die meerdere decennia teruggaat. VGK bestaat al 101 jaar. Begin maar al te tellen hoeveel generaties VGK-gedoopten de revue zijn gepasseerd! Doop is vooral een manier om gelijkgezinde mensen (in ons geval allemaal dokteurs) in contact te brengen en vriendschappen voor het leven te maken.

De studentendoop van de VGK is een gebeuren dat voornamelijk georganiseerd wordt door de Schachtentemmer (aka me, Jean Vervelghe). Aan zo een doop gaan heel wat voorbereidingen vooraf en ook doop zelf is een groot evenement. Van daar word ik geassisteerd door mijn andere lieftallige CP (cantuspraesidium)-leden. Daarnaast hebben wij een heel team van doopmeesters die alles mee in goede banen leiden.

Cantus = chaos, maar doop zeker en vast niet. Doop is een officieel gebeuren dat verloopt volgens de regels van een doopdecreet. Zo een doopdecreet is een officieel regelgeving  opgesteld door FK Gent, Universiteit Gent en stad Gent in  samenwerking en met goedkeuring van ondertekenende kringen. Dit decreet is een verzameling van afspraken en regels omtrent het doopgebeuren met als primaire doel de fysieke en  mentale gezondheid van de schacht te beschermen. Dit houdt  in dat elke doopmeester die wilt deelnemen aan doop dit zal  onderteken en zich hier dan ook moet aanhouden. Gedurende  doop wordt er zowel door leden van onze eigen kring als door een verantwoordelijke van het FK (Faculteiten Konvent) gecontroleerd op het naleven van dit decreet. Dit decreet en addendum kunnen nagelezen worden via de website (www.vgk.be /  www.fkgent.be)

Doop is (tot menige ongeïnformeerde mensen hun verbazing) alcoholvrij op uitzondering van doopcantus na. Dit betekent dat schachten nooit mogen verplicht worden om te drinken en enkel op eigen initiatief drank wordt gegeven. Eveneens is het verboden om als doopmeester tijdens doop te drinken. Op deze manier wordt de veiligheid van de schachten gewaarborgd.

Wat is doop NIET?

Doop is geen marteling. Het kan nooit een doel zijn van doop  om mensen fysiek of emotioneel te beschadigen. Vandaar dat ik even enkele mythes van onder het stof zal halen:

Nee, ik ga je geen hamster laten opeten. (Gewervelde dieren  zijn niet toegestaan volgens het doopdecreet)

Nee, ik ga je niet naakt een toneeltje laten opvoeren. (Naaktheid is tevens ten strengste verboden)

Nee, je moet je lief niet bedriegen tijdens doop. (Het mag uiteraard altijd, maar wij staan niet in voor de gevolgen #singlelife)

Nee, ik ga je geen schilderij laten schilderen met je eigen uitwerpselen. (Ieuw wie verzint dit zelfs)

Nee, doop is niet voor losers zonder vrienden. Natuurlijk is een van de grote aspecten van doop het maken van talrijke nieuwe vrienden. Doop kan een (nieuw?) lief, een beste vriend, een nieuwe aartsvijand of gewoon een super toffe vriendenbende in je leven brengen. Dus ja, je maakt nieuwe vrienden! Dat betekent uiteraard niet dat je vrienden van vroeger of andere nieuwe vrienden uit de les moet verwaarlozen. (Al heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat VGK-vrienden de beste vrienden zijn, check maar op Pubmed jwz)

Dus laat je vooral niet beïnvloeden door allerlei horrorverhalen die de ronde doen. Als je waarheidsgetrouwe informatie wilt,  kom je best naar mij (Jean), de cantor/praeses (Thibaut), de zedenmeester (Manu). Verhalen die van andere (al dan niet gedoopte) hoeken komen, moet je best met  een korrel zout nemen. Uiteraard kunnen we nog niet alles uit de doeken doen (wij houden ons namelijk ook aan HET doop geheim), maar we zullen ervoor zorgen dat je een weloverwogen beslissing kan maken.

Waarom zou ik me eigenlijk laten dopen?

  1. Doop is de enige manier om toegelaten te worden tot de 12 cantussen van het VGK op uitzondering van “vriendjes en familie”-cantus en initiatiecantus. Korte schets van wat  cantus is:

“Tafereel van een gezellig samen zijn onder gedoopte vrienden waarbij er liedjes worden gezongen en talrijke liters gerstnat (of andere dorstlessende dranken) gedegusteerd. Af en toe  afgewisseld met een entertainend actje (ookwel strafje in vak termen genoemd). In sommige omstandigheden wordt er zelfs  een hapje voorzien.”

  1. Maar het allerbelangrijkste en wat vooral voor mij van het grootste verschil heeft gemaakt: de vriendschappen. Ik heb echt onvervangbare vriendschappen gesmeed in mijn schachtenjaar. De mensen waarmee ik gedoopt ben, kan ik zonder overdrijven tot mijn beste vrienden rekenen. De gemeenschappelijke ervaring van doop doorstaan te hebben schept een unieke band tussen commilitones. Die band is moeilijk te omschrijven als je het niet zelf geleefd hebt. Het heeft wel iets weg van levenslange vriendschappen van mensen in jeugdbewegingen. Op elke dienst zal je wel ergens een dokter tegenkomen die destijds ook ge doopt is geweest.
  2. Doop is een proces waarin je jezelf tegenkomt. We gaan  er niet over liegen: Doop is bij momenten zwaar. Fantastisch, maar ook fysiek en emotioneel intensief. Laat je hier niet door afschrikken: doop is nooit té zwaar. Doopmeesters zijn ook maar mensen en in dit geval zelfs geneeskunde studenten. Doopmeesters zijn er om je grenzen te helpen verleggen maar nooit om die grenzen te overschrijden.

Problemen?

1) Indien je ouders moeite hebben met de doop, maar je dit toch echt wilt, bekijken we samen hoe we dit kunnen oplossen  (zelfs al zit je niet op kot).

2) Medische problemen (rug- en knieklachten, allergieën,epilepsie, slaapsstoornissen…) vormen geen enkel probleem tijdens de doop. Er wordt hier ten alle tijde rekening mee gehouden.

Als je nog vragen hebt i.v.m. doop, je studie, je leven of hoe je meisjes of jongens moet versieren, wees zeker niet bang om het cantuspraesidium aan te spreken! Thibaut, Manu en ik staan altijd ter jullie beschikking.

Hopelijk tot snel!!

Jullie temmer,

Jean Vervelghe,

Schachtentemmer 2022-2023

Ut vivat, crescat floreatque VGK

Naar jaarlijkse gewoonte voorziet de Vlaamse Geneeskundige Kring zijn leden van een uitgebreide lijst aan cantus gelegenheden:

Openingscantus
Een stevige opwarmer van het jaar, niet-gedoopten NIET toegelaten. (Tenzij op verzoek van de schachtentemmer.)
Initiatiecantus:
Kennismaking met het cantusleven, de eerstejaars krijgen hierbij de kans te proeven van het summum van het studentikoze bestaan zoals commilito’s dit ervaren. Geen reden om bang te zijn, geen reden om niet te komen.
Doopcantus:
Viering ter einde van de doop en de officiële inwijding van de schachten.
Herfstcantus:
Hoogtepunt van de avond: schachtenkoning en –koninginverkiezing!
Familiecantus:
Neem gerust de ouders mee om hen te tonen wat hun kinderen echt uitsteken in Gent en doop hen onder in het cantusgebeuren der VGK.
Themacantus:
Een cantus om U tegen te zeggen en een thema om door omver geblazen te worden!
Kies- en ontgroeningscantus:
Wie stelt zich dit jaar kandidaat om de zware, doch nobele lasten van het cantuspraesidium op zich te nemen en de officiële ontgroening van de schachten!
Zwanezang:
Afscheid van onze dierbare zesdejaars!
Beiaardcantus:
Andere kringen imponeren terwijl we gezapig pintjes drinken en tonen dat wij het meeste decibels kunnen produceren van alle Facultaire Kringen, dit onder beiaardbegeleiding op het Sint-Baafsplein in openlucht.