1e Bach

Eerste Bachelor

Hallo allemaal en allereerst van harte proficiat dat jullie geslaagd zijn voor het ingangsexamen. Welkom op onze pagina en laat ik me ons eerst even voorstellen. Wij zijn de VGK, alias de Vlaams Geneeskundige Kring, wij voorzien alle geneeskundestudenten van allerlei zaken zoals boeken, cursussen, medisch materiaal maar ook op tijd en stond van fuiven, cantussen, sportactiviteiten, culturele uitstappen en zo veel meer…

Nu jullie besloten hebben om geneeskunde aan de UGent te studeren, zullen jullie ongetwijfeld vol spanning aan dit nieuwe avontuur willen beginnen. Daar willen wij jullie zeer graag bij begeleiden. Misschien is Gent nieuw voor je of heb je nog nooit een voet gezet in het UZ? Geen enkel probleem! Een eerste kennismaking zal gebeuren tijdens de introductiedag maar natuurlijk is er nog zoveel meer te weten van places to be tot handige tips en tricks om dat eerste jaar door te komen.

Wel allereerst zullen jullie studeren aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Wat is dat nu een faculteit? Een faculteit is de groeperingsnaam waaronder verwante studierichtingen geassocieerd zijn. Voor jullie minder belangrijk en eerder een leuk weetje. Voor alle administratieve problemen moeten jullie altijd in het UFO zijn te Sint-Pietersnieuwstraat 25. Deze plaats kennen jullie al want hier hebben jullie je ingeschreven voor geneeskunde te studeren aan de universiteit Gent, maar je kan hier ook terecht wanneer je je studentenkaart verloren hebt of als je een beurs wilt aanvragen bijvoorbeeld.

Gent lijkt misschien groot, maar met de fiets is alles zeer goed te doen en binnen handbereik. Misschien is het jullie al opgevallen in het verkeer maar de UGent biedt jullie ook de mogelijkheid tot fietsen aan. Heb je een eigen fiets voor in Gent? Geen probleem, maar voor zij die wel nog een fiets zoeken is dit zeker een aanrader. Voor verdere info kan je altijd terecht op: www.fietsenambassade.gent.be .

Verder is het voor diegene onder jullie die wekelijks met de trein op en af pendelen, zeker een aanrader om een campuskaart te hebben. Dit is een speciaal treinabonnement van de NMBS voor studenten die je kan aanvragen op vertoon van een studieattest. Dit attest kan je vinden op www.oasis.ugent.be vervolgens klik je bij het keuzemenu ‘mijn oasis’ op ‘attesten’. Daar kan je dan een NMBS attest selecteren voor het academiejaar en afdrukken. Op vertoon van dit attest kan je dan een campuskaart gaan aanvragen aan een stationsloket.

Het UZ is te bereiken op allerlei manieren. Je kan met de fiets komen, maar ook met de tram, de bus en de auto. Tram 4 rijdt van het station tot in het UZ. Ook met de bus kan je het UZ bereiken, meer bepaald via lijn 5. Deze rijdt heel Gent door en vertrekt aan het Zuid, en rijdt via het UFO, het Sint-Pieters Plein, de Overpoort en de Ledeganck om zo aan te komen op het UZ. De kans dat de 5 ergens aan je kot passeert is dan ook reëel.

Het beste studentenrestaurant van Gent ligt in de Sint-Pietersnieuwstraat dicht bij het UFO namelijk ‘De Brug’. Hier kan je op vertoon van je studentenkaart aan zeer studentikoze prijzen een volwaardige maaltijd eten. Buiten de befaamde spaghetti van de Brug kan je ook pizza, broodjes en de warme maaltijden van die dag benuttigen. Zo heb je ook meteen je portie groenten binnen en kunnen jullie mama’s jullie met een gerust hart laten vertrekken. Verder zijn er nog verschillende studentenrestaurants verspreid over Gent.
Ook in het UZ bevindt er zich een studentenrestaurant. Dit is het rode gebouw naast K12 en naast de auditoria waar jullie vaak les zullen hebben. Verder is er ook nog een broodjeszaak zowel in K12 met beperkte keuze als in K3 waar er een ruim assortiment aan broodjes wordt aangeboden.

Zoals al eerder vermeld voorzien wij jullie van de cursussen en boeken en al het materiaal dat nodig is tijdens jullie eerste jaar. Deze cursussen en boeken zullen jullie kunnen afhalen in de perma. De perma is het lokaal waar de VGK gestationeerd is en is het kloppend hart van de VGK. Het bevindt zich in het UZ meer bepaald op -1B3. Voor zij die het UZ een doolhof vinden, de ingang hiervan is naast K3 gelegen recht tegenover de broodjeszaak. Daar neem je de trap of lift naar de kelder. Twee knappe dames van de VGK zijn verantwoordelijk voor de cursusverkoop en het vlotte verloop hiervan. Je kan hen altijd een mailtje sturen op [email protected]

De VGK zorgt niet enkel voor jullie curriculaire ondersteuning maar ook voor extra curriculair amusement. Doorheen het jaar zorgen wij ervoor dat jullie op tijd en stond de beentjes kunnen losgooien en de kelen kunnen schor zingen te beginnen met onze legendarische openingsfuif in de Vooruit. Hou dus zeker onze facebookpagina en de site hiervoor in de gaten!

Mens sana in corpore sano, misschien ken je deze uitspraak? Een gezonde geest in een gezond lichaam, daarom bieden wij ook zowel culturele activiteiten als sport activiteiten aan.
Iedere week kan je samen met ons gaan lopen. Ben je eerder competitief ingesteld? Aan de UGent wordt er doorheen het jaar een groot toernooi georganiseerd waarbij alle sporten aan bod komen, denk maar aan voetbal, basketbal, judo, ping pong, zwemmen enz… Iets voor jou? Help ons dan zeker mee te strijden voor de titel van beste faculteit!

Ook een gezonde geest is van belang en Aaron onze cultuur zal jullie daarbij helpen. Neen hij zal jullie niet meesleuren naar composities van Mozart of een toneelstuk waar niemand iets van snapt. Dat privilege laten we aan het middelbaar over. Aaron zal jullie de kans bieden om aan studentikoze prijzen de beste concerten mee te pikken, zalig films te bekijken, speciale bieren te ontdekken en zoveel meer, met als kers op de taart de cultuurreis. In het tweede semester zal hij jullie meenemen op citytrip waarbij een onvergetelijke ervaring wordt gegarandeerd.

Met verdere vragen kan je steeds terecht bij één van onze praesidiumleden!

Marie Mortelé
Vice-Praeses 2019-2020
Vlaamse Geneeskundige Kring
[email protected]