1e Bach

Eerste Bachelor

Belangrijk! Voeg je toe aan je jaargroep op Facebook ‘Geneeskunde UGent 2021-2027’ via deze link: https://www.facebook.com/groups/1191830361303153?locale=nl_NL

Hallo allemaal, eerst en vooral proficiat dat jullie geslaagd zijn voor het ingangsexamen en welkom op onze pagina! Laat ik me ons eerst even aan jullie voorstellen. Wij zijn de VGK, alias de Vlaamse Geneeskundige Kring. Jullie vragen je waarschijnlijk af waarmee wij jullie zoal kunnen helpen. Bij deze hierop een antwoord. VGK voorziet alle geneeskundestudenten van allerlei zaken met betrekking tot de studies zoals boeken, cursussen, medisch materiaal, etc. Uiteraard blijft het hier niet bij en organiseren we ook fuiven, cantussen, sportactiviteiten, culturele uitstappen en zo veel meer…

Nu jullie besloten hebben om geneeskunde aan de UGent te studeren, zullen jullie ongetwijfeld vol spanning aan dit nieuwe avontuur willen beginnen. Waarschijnlijk zitten jullie wel met zeer veel vragen. Maar ook in deze rare tijden staat VGK meer dan ooit voor de geneeskunde studenten klaar. We steken een tandje bij om ervoor te zorgen dat aanpassingen of alternatieven bestaan voor alles wat jullie verse studentenhartje begeert. Een eerste kennismaking zal gebeuren tijdens de introductiedag.

Allereerst een woordje uitleg over de faculteit. Jullie zullen studeren aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Wat is dat nu precies een faculteit? Een faculteit is de groeperingsnaam waaronder verwante studierichtingen geassocieerd zijn. Voor jullie minder belangrijk en eerder een leuk weetje. Iets belangrijkers is het UFO te Sint-Pietersnieuwstraat 25. Hier kunnen jullie terecht met allerlei administratieve problemen zoals bijvoorbeeld wanneer je je studentenkaart verloren bent of als je een beurs wilt aanvragen.

Vervolgens iets meer over het vervoer. Voor diegene onder jullie die wekelijks met de trein op en af pendelen, is het zeker een aanrader om een campuskaart te hebben. Dit is een speciaal treinabonnement van de NMBS voor studenten dat je kan aanvragen op vertoon van een studieattest. Dit attest kan je vinden op www.oasis.ugent.be vervolgens klik je bij het keuzemenu ‘mijn oasis’ op ‘attesten’. Daar kan je dan een NMBS attest selecteren voor het academiejaar en afdrukken. Op vertoon van dit attest kan je dan een campuskaart gaan aanvragen aan een stationsloket.

Op het eerste zicht lijkt Gent voor jullie nu mogelijks een grote stad, maar met de fiets is alles eigenlijk zeer goed bereikbaar. Misschien is het jullie al opgevallen in het verkeer maar de UGent biedt jullie ook de mogelijkheid aan tot het huren van een fiets. Heb je een eigen fiets voor in Gent? Geen probleem, maar voor zij die wel nog een fiets zoeken is dit zeker een aanrader. Voor verdere info kan je altijd terecht op: www.fietsenambassade.gent.be .

Het UZ zelf is te bereiken op allerlei verschillende manieren. Je kan met de fiets komen, maar uiteraard ook met de tram, de bus en de auto. Tram 4 rijdt van het station tot in het UZ. De bus, meer bepaald lijn 5, rijdt heel Gent door. Deze vertrekt aan het Zuid en rijdt via het UFO, het Sint-Pieters Plein, de Overpoort en de Ledeganck om zo aan te komen op het UZ. De kans dat de 5 ergens aan je kot passeert is zeker en vast reëel.

Het beste studentenrestaurant van Gent ligt in de Sint-Pietersnieuwstraat dicht bij het UFO namelijk ‘De Brug’. Hier kan je op vertoon van je studentenkaart aan zeer studentikoze prijzen een volwaardige maaltijd eten. Verder zijn er nog verschillende studentenrestaurants verspreid over Gent, ook in het UZ bevindt er zich een studentenrestaurant. Dit is het rode gebouw naast K12 en naast de auditoria waar jullie vaak les zullen hebben. Verder is er ook nog een broodjeszaak zowel in K12 als in K3.

Zoals al eerder vermeld voorzien wij jullie van de cursussen en boeken en al het materiaal dat nodig is tijdens jullie eerste jaar.  Alles zal online besteld en betaald kunnen worden. Dit kan dan afgehaald worden aan de Perma (kelder UZ Gent -1B3). De momenten waarop dit mogelijk zal zijn, zullen nog duidelijk gecommuniceerd worden.

De VGK zorgt niet enkel voor jullie curriculaire ondersteuning maar ook voor extra amusement. Feest zal voor jullie talrijke feestjes en fuiven organiseren. Elke maandagavond is het clubavond in café de Karper waar je gezellig een pintje of rougeke kan drinken met de  geneeskundestudenten van de verschillende jaren. En niet te vergeten de openingsfuif op 26 oktober in de Vooruit.

Mens sana in corpore sano, misschien ken je deze uitspraak? Een gezonde geest in een gezond lichaam, daarom bieden wij ook zowel culturele activiteiten als sport activiteiten aan.

Iedere week kan je samen met ons gaan lopen en/of zwemmen. Voor de competitieve personen onder ons, wordt er aan de UGent doorheen het jaar een groot toernooi georganiseerd waarbij alle sporten aan bod komen, denk maar aan voetbal, basketbal, judo, ping pong, zwemmen enz… Iets voor jou? Help ons dan zeker mee te strijden voor de titel van beste faculteit!

Ook een gezonde geest is van belang en Lara onze cultuur zal jullie daarbij helpen. Neen zij zal jullie niet meesleuren naar composities van Mozart of een toneelstuk waar niemand iets van snapt. Dat privilege laten we aan het middelbaar over. Lara zal jullie de kans bieden om aan studentikoze prijzen de beste concerten mee te pikken, zalig films te bekijken, speciale bieren te ontdekken en zoveel meer, met als kers op de taart de cultuurreis. In het tweede semester zal zij jullie meenemen op citytrip naar Sevilla waarbij een onvergetelijke ervaring wordt gegarandeerd.

Een niet onbelangrijk iets om te vermelden is dat veel van bovenstaande activiteiten onder voorbehoud zijn. We houden ons ten alle tijden aan de coronamaatregelen en hanteren die dan ook indien de geplande activiteiten mogen doorgaan. Alles zal altijd duidelijk gecommuniceerd worden zodat iedereen ervan op de hoogte is wat er zal doorgaan en hoe dit dan precies zal verlopen.

Verder is het zeker ook een aanrader om het rubriekje FAQ op de website eens te bekijken. Hier staat er iets meer uitleg omtrent veel gestelde vragen. Met meer specifieke vragen kan je ook altijd terecht bij één van onze praesidiumleden!

Manou Delanghe
Vice-Praeses 2021-2022

en

Charlotte Fonteyne
PR Intern 2021-2022

Vlaamse Geneeskundige Kring
[email protected]