1e Bach

Eerste Bachelor

Belangrijk!

Voeg je toe aan je jaargroep op Facebook ‘Geneeskunde UGent 2023-2029’.

 

Liefste kersverse geneeskundestudenten

Eerst en vooral willen wij jullie allemaal proficiat wensen met het slagen voor het ingangsexamen. Nu dit eerste, zware obstakel achter de rug is, kan het epische studentenleven in Gent voor jullie eindelijk beginnen. Je zal het waarschijnlijk al vaker hebben gehoord, je studentenjaren zijn de mooiste jaren van je leven. Je bent eindelijk je eigen baas, en mag (bijna) alles zelf beslissen. De eerste juiste beslissing hebben jullie alvast gemaakt: geneeskunde gaan studeren in de allerleukste studentenstad ter wereld; Gentje!! En niet heel toevallig is dat ook de thuisbasis van de allerleukste studentenvereniging ter wereld; de Vlaamse Geneeskundige Kring.

Voordat wij jullie gaan informeren over alle leuke activiteiten, zullen we eerst eens alle informatie op een rijtje zetten. Hiermee kun je dan goed van start gaan zonder belangrijke informatie te missen. Allereerst een woordje uitleg over de faculteit. Jullie zullen studeren aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Wat is dan precies een faculteit Een faculteit is de groeperingsnaam waaronder verwante studierichtingen geassocieerd zijn. Dit wil dus zeggen dat verschillende studierichtingen met gelijkaardige vakken samen beheerd worden door een overkoepelende organisatie van de UGent. Voor jullie is dit misschien minder belangrijk en eerder een leuk weetje. Iets belangrijker is het UFO dat zich bevindt ter hoogte van de “Sint-Pietersnieuwstraat 25 9000 Gent”. Hier kunnen jullie terecht met allerlei administratieve problemen zoals bijvoorbeeld een verloren studentenkaart of als je een beurs wilt aanvragen.

Vervolgens iets meer over het vervoer: voor diegene onder jullie die dagelijks of wekelijks met de trein op en af pendelen, is het zeker een aanrader om een campuskaart te hebben. Dit is een speciaal treinabonnement van de NMBS voor studenten dat je kan aanvragen op vertoon van een studieattest. Dit attest kan je vinden op OASIS, vervolgens klik je bij het keuzemenu ‘mijn oasis’ op ‘attesten’. Daar kan je dan een NMBS attest selecteren voor het academiejaar en afdrukken. Op vertoon van dit attest kan je dan een campuskaart gaan aanvragen aan een stationsloket dat je volledige studentencarrière geldig is.

Op het eerste zicht lijkt Gent voor jullie nu mogelijks een grote stad, maar met de fiets is alles zeer goed bereikbaar. Misschien is het jullie al opgevallen in het verkeer maar de UGent biedt jullie ook de mogelijkheid aan om een fiets te huren aan een studentikoze prijs. Heb je een eigen fiets in Gent en moet deze hersteld worden? Geen probleem, herstellen is ook mogelijk aan een goedkoper prijsje bij het tonen van een studentenkaart. Voor verdere info kan je altijd terecht op de website van de fietsenambassade.

Het UZ zelf is te bereiken op allerlei verschillende manieren: je kan met de fiets komen, maar uiteraard ook met de tram, de bus en de auto. De faculteit vraagt wel om enkel met de auto te komen als je echt niet anders kan wegens een groot parkeer tekort voor de patiënten. Tram 4 rijdt van het station tot aan het UZ. De bus, meer bepaald lijn 5, rijdt heel Gent door. Deze vertrekt aan het Zuid en rijdt via het UFO, het Sint-Pieters Plein, de Overpoort en de Ledeganck om zo aan te komen op het UZ. De kans dat de 5 ergens aan je kot passeert is zeker en vast reëel.

Het beste studentenrestaurant van Gent ligt in de Sint-Pietersnieuwstraat dicht bij het UFO namelijk ‘De Brug’. Hier kan je op vertoon van je studentenkaart aan zeer studentikoze prijzen een volwaardige maaltijd eten. Verder zijn er nog verschillende studentenrestaurants verspreid over Gent, ook in het UZ bevindt er zich een studentenrestaurant. Dit is het rode gebouw naast K12 en naast de auditoria waar jullie vaak les zullen hebben. Verder is er ook nog een broodjeszaak zowel in K12 als in K3. Hier kun je wat broodjes en salades kopen, maar geen volledige warme maaltijd.

Maar wat houdt VGK nu precies in en wat doen wij allemaal? Dit zullen jullie aankomende weken snel genoeg te weten komen. Om al een tipje van de sluier weg te geven, stellen wij ons al even voor. Wij zijn Sophie en Jarne, ook wel bekend als de Vice-Praeses en PR-Intern van de VGK. Binnen geneeskunde worden wij gezien als de mama en papa van de studentjes, en dan met name van de eerstejaars.

Maar wat houdt dat dan in, mama en papa? Natuurlijk niet de soort mama die jouw afwas doet en je kot komt opruimen. Sophie heeft het al lastig genoeg met haar eigen kot. Jarne is ook niet de papa die zaagt dat je slechte punten haalt, of dat je te veel uitgaat. Neenee, nog veel beter. Wij zijn de soort ‘ouders’ bij wie jullie altijd voor alles terecht kunnen. Van vragen over de richting tot vragen over VGK of Gent. We zijn er om eens goed te lachen met de zatte stoot die je uithaalde of om bij uit te huilen over de fuckboy/fuckgirl die je liever niet had ontmoet ;). Uiteraard staan we ook altijd paraat om samen met jullie een fris pintje of rougeke te drinken en een dansje te gaan placeren.

Net zoals vorige jaren staat VGK weer klaar voor alle geneeskunde studenten. Hoe ziet een VGK jaar er nu precies uit? Hier alvast een overzichtje van de activiteiten waarbij jullie je medestudenten beter kunnen leren kennen.

Introductiedag
Dit is voor jullie de eerste ‘schooldag’ aan de UGent. Op deze dag krijgen jullie een rondleiding in het UZ en laat het praesidium jullie de belangrijkste plekjes voor een geneeskundestudent zien. Uiteraard niet alleen de schoolgerichte plaatsen 🙂

Cursus
Wij voorzien jullie van de cursussen en boeken en al het materiaal dat nodig is tijdens jullie eerste jaar.  Alles zal online besteld en betaald kunnen worden. Dit kan dan afgehaald worden aan de Perma (kelder UZ Gent -1B3). De momenten waarop dit mogelijk zal zijn, zullen nog duidelijk gecommuniceerd worden via facebook en ufora.

Eerste bachelor weekend
Als eerstejaar is dit hét weekend van het jaar. Houd de jaargroep dus zeker in de gaten voor meer info hierover dat je dit zeker niet mist want de plaatsen zijn beperkt. Tijdens dit weekend worden veel levenslange vriendschappen gesmeed en neem het van ons aan dit wil je écht niet missen!

Welkomsreceptie
Verder wordt speciaal voor de nieuwe eerstejaars een eerste bachelor receptie georganiseerd. Deze zal rustig starten met wat kennismakingsspelletjes (joepie speeddaten!), als jullie tegen dan nog geen nieuwe crush hebben gevonden gaan we over tot wat gezellige hapjes en drankjes met muziek, om af te sluiten trekken we met zijn allen naar de Overpoort. Dusss, ben jij op zoek naar een nieuwe vlam, goede vriend(in), of wil je simpelweg meer medestudenten leren kennen. Dan is dit de ideale avond voor jou!

Clubavond
Iedere maandagavond is er de befaamde clubavond in café de Karper waar je gezellig een pintje of rougeke kan drinken met geneeskundestudenten uit alle jaren. In de eerste weken zal dit een café vol losgebarsten drinkende en dansende studenten zijn, in de latere weken heb je de kans om ze wat rustiger te leren kennen zittend aan een tafeltje. Deze avonden zullen altijd een origineel thema naar voren brengen en dit soms met de nodige verkleedkleren.

PS: Neem cash mee, dit is goedkoper en maakt onze cafébaas Ronie gelukkig.

Feest
Feest zal voor jullie talrijke feestjes en fuiven organiseren, te beginnen met rougekes dagdisco en de openingsfuif in de Vooruit op dinsdag 24 oktober.

Sport
Geneeskundestudenten hebben de afgelopen jaren aangetoond dat wij niet enkel goed kunnen studeren, maar ook goed kunnen sporten. Zo halen wij altijd goede resultaten op de zwemmarathon, het interfacultair toernooi, de 12 urenloop en het interfacultair kampioenschap. Ben jij een sportieveling? Doe dan zeker eens mee met onze sportactiviteiten en help ons om meerdere podiumplaatsen te behalen op grote evenementen of in het klassement van jouw favoriete sport. Ben jij geen sportieveling maar houd je wel van wat sfeer? Kom dan zeker wat hamburgers eten en pintjes drinken op onze mooie sportactiviteiten.

Cultuur
Ook een gezonde geest is van belang en Thibault onze cultuur zal jullie daarbij helpen. Neen, hij zal jullie niet meesleuren naar composities van Mozart of een toneelstuk waar niemand iets van snapt. Dat privilege laten we aan het middelbaar over. Thibault zal jullie de kans bieden om aan studentikoze prijzen de beste concerten mee te pikken, zalig films te bekijken, speciale bieren te ontdekken en zoveel meer, met als kers op de taart de cultuurreis naar Praag.

Voor meer info over alles verwijzen we jullie door naar de kersverse FB-jaargroep Geneeskunde 2023-2029. Zit je hier nog niet in? Haal dan meteen je telefoon boven en stuur ons een verzoekje, we zullen je met veel plezier in de groep verwelkomen. Vermeld dan dat je met vlag en wimpel bent geslaagd voor dat befaamde ingangsexamen en dan heb je zeker al jouw ticketje in deze jaargroep verdiend. In deze groep worden niet alleen belangrijke evenementen geplaatst, maar ook updates over de lessen, het curiculum en cursussen.

Hopelijk zijn jullie hier iets wijzer van geworden. Als je vragen zou hebben aarzel dan zeker niet om ons te sturen. Wij twee en uiteraard ook héél VGK kijkt er alvast naar uit om jullie te verwelkomen in Gent!!
xxx

Sophie Reddingius

Vice-praeses 2023-2024

[email protected]

&

Jarne Del’haye

PR-Intern 2023-2024

[email protected]